Logopedie in VG veelzijdig? 
Absoluut! 

 

Logopedie in de VG vraagt om steeds opnieuw anders durven kijken. Als logopedist ga je uit van wat de cliënt al kan of laat zien én kijk je hoe jij daarbij aan kunt sluiten.
 

Behandeling heeft een heel andere vorm en inhoud, aangepast aan de mogelijkheden van de cliënt. Eigenlijk hebben we geen clienten ‘in behandeling’, maar helpen we bij ‘het net ietsje comfortabeler hebben’ in het dagelijks leven. Klik hieronder om de vlog te zien, waarmee Emma en Sophia ons meenemen met een dag logopedie in de VG. 

Sophia Helmhout

 

Werkt 31 jaar als logopedist bij de Trans; een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook werkzaam bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). Heeft een praktijk voor VG. IS SI-therapeut. 

Emma Geertsema

 

Werkt 3 jaar als logopedist bij diezelfde zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking; de Trans. Is betrokken bij de richtlijnontwikkeling slikproblemen van Skilz. Is SI-therapeut. 

VG SophiaEmma vlog en column_155
VG SophiaEmma vlog en column_156
VG SophiaEmma vlog en column_157

De smaak van sambal

 

In deze column bespreken Emma en Sophia de bijzondere dingen die ze tegenkomen in hun werk als logopedist. Sinds zij zich verdiept hebben in de sensorische informatieverwerking is niets meer veilig. Want de meest gewone dingen zijn opeens bijzonder! Zoals de smaak van sambal. Het was op een mooie donderdag in augustus…

 

Sophia schrijft: 

 

"Ha die Emma!

 

Ik ben samen met een collega fysiotherapeut de workshop SI en voeding aan het voorbereiden. Je weet wel, voor het programma van De Week van de Voeding. We denken dat het thema ‘smaak’ wel in de smaak zal vallen.

 

Nou, dan heb je dus: zoet, zout, zuur en bitter. Maar wist je dat er nog een smaak bestaat? Umami! Ja het klinkt meer naar de naam van een zwoele Caraïbische buikdanseres, maar het is dus een smaak. Ik wist het niet. We willen de workshop vooral heel praktisch maken. De deelnemers gaan van alles proeven en ze vullen dan een papier invullen met vragen als ‘wat proef je?’ en ‘welke smaak heeft het’, ‘wat doet het met je alertheid’. Leuke dingen verzonnen! En toen kwamen we in de spagaat terecht.

 
Want welke smaak heeft sambal eigenlijk?!


Sambal is pittig, dat absoluut. Maar pittigheid is geen smaak. Dus sambal moet zoet, zuur, zout, bitter of umami zijn. Wat is dan de ervaring van pittigheid in je mond?" 

 

 

 

Emma schrijft terug: 

 

"Hi Sophia!

 

Goed bezig! Ja, die week van de voeding is een heel mooi podium om aandacht te besteden aan SI. Iedereen heeft ermee te maken, maar hoe je brein dan precies werkt is wel een puzzeltje. Leuke vraag over sambal! Ik denk dat het een tactiele prikkel is van de huid en slijmvlies van je tong en mond. Daarom doet het ook pijn als je in je ogen wrijft na het snijden van pepers. Het is zelfs in je neus en oren te voelen!''

 

''De smaak van sambal is zoet of zout of soms zelfs een beetje bitter. En sambal geeft een sterke tactiele prikkel in zowel je mond, neus en keel.''

 

''Sambal doet in ieder geval iets met je alertheid! Want eenmaal de ervaring met de prikkeling van sambal ervaren sla je op in je ‘opgedane ervaringen’ en je brein checkt absoluut of het allemaal wel veilig is! "

Sophia Helmhout en Emma Geertsema over VG

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...