Logopedie in social media? 

 

Nieuwe behandelmethodes zijn tegenwoordig niet alleen

maar meer op congressen, curssussen of in boeken te vinden;

er is ook zoveel informatie online te vinden op social media! 

Social Media _137

Zeg! 

Podcast over de stem
Foto bij tekst
In het kort...

 

In 2013 raakten we aan de praat bij PEVOC; een congres over - hoe kan het ook anders -  stem. Sindsdien raakten we er niet meer over uitgepraat. Voeg hier een gezamenlijke liefde voor podcasts aan toe en het idee was al snel geboren: een podcast over stem en spreken om de nieuwsgierigheid naar alles rondom praten met de wereld te delen.

 

Dat werd Zeg. In het begin hebben we veel onderzoek gedaan: wat wordt de stijl? Wat wordt de structuur? Wat voor apparatuur hebben we nodig? Langzaam maar zeker kwam alles meer op z’n plek. Tims achtergrond als theatertechnicus kwam goed van pas bij het opnemen van geluid en muziek. Het is ontzettend leuk om te zien hoe muziek de verhalen ondersteund en tot leven brengt!

 

Daarnaast is het leerzaam om steeds in een bepaald onderwerp te duiken, van verschillende kanten te belichten en zo ook zelf meer te leren! Een podcast over hoe we klinken en waarom. Praten doe je iedere dag. Vaak praten we om iets te zeggen, maar zelfs als we niks te vertellen hebben, zegt hoe we praten al een hele hoop: over wie we zijn of hopen te zijn en over hoe we woorden geven aan de wereld rondom ons. 

 

Iedere aflevering staat een vraag centraal die te maken heeft met stem of spreken, waarop het antwoord vaak ingewikkelder en hopelijk interessanter is dan je van tevoren misschien  dacht. Vragen als: waarom vind je je eigen stem lelijk? Waarom zingt je moeder in een koor? Voor iedere vraag gaan Hanneke en Tim op onderzoek uit, duiken ze de literatuur in en spreken met experts, van ervaringskundigen tot wetenschappers en filosofen. 

 

Tim Bosselaar

Is zelfstandig stemcoach en trainer. Werkt als docent aan de Hogeschool van Amsterdam en aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. 

 

Hanneke Bax

Is logopedist en stemdocent. Heeft een stemgespecialiseerde logopediepraktijk en een stemspreekuur met een KNO-arts. Geeft les als stemdocent aan de opleiding muziektheater van Codarts in Rotterdam.

 

 


Het Slikkanaal

Een podcast over orofaryngeale dysfagie 
Foto bij tekst
In het kort...

 

De Eerste Nederlandstalige Podcast over slikproblemen. In deze podcast spreken Nadya van Gent en Malou Dusseldorp met verschillende experts over slikproblemen.

 

Inmiddels zijn er 3 seizoenen te luisteren waarin er een variatie van onderwerpen en experts aan het woord is, denk hierbij aan afleveringen over canule's, IDDSI, sondes en sondevoeding, SEA, FEES in het verpleeghuis, slikproblemen bij preverbale logopedie en gesprekken met onder andere een longarts, een tandarts en een KNO-arts. 

 

Nadya van Gent

Werkt bij het VUmc als logopedist op de afdeling Hoofd-Hals Chirurgie. Woont in Friesland. Houdt van klussen en reizen. Is mede-eigenaar van het Slikkanaal. 

 

Malou Dusseldorp

Werkt als freelance logopedist via de Slikexpert. Is een deel van het jaar duiker. Is mede-eigenaar van het Slikkanaal. Bedenker van BOLUS! 


 @dysfagiologisch

 

Elske van Liere is het brein achter @dysfagiologisch. Een Instagramaccount dat meer informatie geeft over, zoals je mag verwachten met deze naam, dysfagie!


Een account voor logopedisten, dysfagienerds, dysfagiologen die op de hoogte willen blijven van nieuwe ontwikkelingen, interessante scholingen, artikelen en podcasts binnen de wereld van slikstoornissen. 


Een absolute must-volg! 

Foto - 6:4 verhouding - ankeiler links

Luister nu naar Zeg!


Foto - 6:4 verhouding - ankeiler midden

Luister nu het Slikkanaal

Foto - 6:4 verhouding - ankeiler rechts

Bekijk hier @dysfagiologisch


Social Media

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...