Nieuw; de Slikweg! 

 

Janna Deijl 

Gepassioneed en betrokken logopedist. Geniet van helpen bij verbeteren of volledig teruggeven van kwaliteit van leven. Gedreven door bijdragen aan het beter leren omgaan met beperkingen of overwinnen. Staat voor best passende kwalitatief goede zorg. Is een doorzetter. Zorgt voor aansluiting van behandeling bij cliënt door gebruik van creativiteit.

 

“Dankzij De Slikweg worden signalen van dysfagie tijdig opgemerkt en wordt écht samengewerkt tussen betrokkenen en kunnen bewoners genieten van de gezamenlijke eet- en drinkmomenten."

 

 

De Slikweg Janna Deijl_163

Een toevoeging aan je behandeling 

 

Als logopedist kom ik regelmatig in aanraking met mensen met orofaryngeale dysfagie door neurologische- of neurodegeneratieve aandoeningen. Door ervaringen in de praktijk zag ik zowel de noodzaak als de mogelijkheden om de bestaande werkwijzen aan te passen. Dysfagie wordt laat gesignaleerd en er wordt niet altijd adequaat gehandeld. Dit leidt tot complicaties, co-morbiditeit, ondervoeding, longontsteking en zelfs mortaliteit (Hollaar, 2017). Naast deze fysieke gevolgen hebben slikproblemen ook psychosociale gevolgen (Van het Hoofd & De Monchy, 2019). Bewoners kunnen angst en schaamte ervaren tijdens de eetmomenten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een depressie. Zorgmedewerkers gaven aan dat het hun aan kennis en vaardigheden ontbreekt om slikproblemen te signaleren en adequaat te handelen na signalering van slikproblemen. Door eerder en beter te signaleren en adequater te handelen wordt aanzienlijke kwaliteitsverbetering bereikt. 

 

De naam van het project ‘De Slikweg’ is gekozen omdat deze nieuwe werkwijze de route aangeeft voor het signaleren en handelen bij slikproblemen. 
De Slikweg Janna Deijl_164

De Slikweg


1:

Een signaleringskaart waarop signalen van slikproblemen worden afgebeeld.

 

2:

Animatievideo. Het doel van deze video is dat iedereen die bij de maaltijd betrokken is, weet wat slikproblemen zijn, deze kunnen herkennen en weten wat zij na de signalering kunnen doen. Ook werd in de video kennis gedeeld over het belang van een volwaardige intake en de voorwaarden voor het veilig aanbieden van eten en drinken. De nadruk werd gelegd op het zo veilig mogelijk kunnen genieten van eten en drinken.

 

3:

Het Slikprotocol.

 

Het Slikprotocol bestaat uit:

●      Theoretische informatie over de definitie en oorzaken van slikproblemen;

●      Signalen van slikproblemen;

●      Overzicht met hoe te handelen na verslikken;

●      Stappenplan met hoe te handelen na het signaleren van slikproblemen;

●      Hulpmiddelenwijzer;

●      Consistentiewijzer;

●      Beslisboom voor wanneer, welke discipline geconsulteerd moet worden. 

 

De Slikweg Janna Deijl_165
De signaleringskaart en animatievideo zijn ontwikkeld voor iedereen die bij de maaltijd aanwezig was zodat alle betrokkenen de signalen van slikproblemen konden herkennen.

 

Dat waren in dit geval helpenden, verzorgenden, familieleden en vrijwilligers. De producten worden ondersteund met afbeeldingen om ervoor te zorgen dat betrokkenen van alle niveaus de informatie begrijpen. Het slikprotocol is ontwikkeld voor helpenden, verzorgenden en behandelaars. 

 

Na een pilot van zes weken gaven verzorgenden en familieleden aan dat De Slikweg heeft bijgedragen aan het vergroten van hun kennis en vaardigheden bij slikproblemen. Zij zijn in staat eerder te signaleren en voelen zich zekerder in hun handelen. Het materiaal is overzichtelijk en eenvoudig in de praktijk toe te passen. De samenwerking tussen de betrokkenen is verbeterd. Bewoners geven aan meer te genieten van het eten en drinken en zich minder vaak te verslikken.

Wil je meer weten over De Slikweg of wil je de informatie vanuit De Slikweg ontvangen?

Neem dan contact op met Janna Deijl per mail: janna.deijl@hotmail.com

Janna Deijl over de Slikweg

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...