Het testen van communicatie en participatie in het Nederlands?
Kan dat? 

 

Kunnen wij het maken...?! Ja. 

 

Genoeg stoornissen waarbij er diagnostiek is om het één en ander in kaart te brengen, alleen niet in het Nederlands. Gelukkig zijn er logopedisten die het wilden vertalen, zodat wij daar allemaal de vruchten van plukken. Fijn! Want nu is er een test om communicatie en participatie in het Nederlands te onderzoeken.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

scrollende pagina - afbeelding in kolom - 3:2 formaat
Dr. Klaske van Sluis 


Werkt als logopedist en clinical project manager in het Antoni van Leeuwenhoek. Promoveerde in 2020 op stemuitkomsten en uitkomsten in kwaliteit van leven van patiënten na een totale laryngectomie. Vindt de combinatie met de klinische praktijk essentieel. 


‘Ik wil graag iets kunnen betekenen voor patiënten wanneer zij getroffen worden door problemen met spreken of slikken als gevolg van kanker en bijdragen aan de wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de logopedie.'

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL 

En dan nu in het Nederlands, maar hoe is dat tot stand gekomen...?

 

Spraakproblemen en dysartrie komen voor bij uiteenlopende aandoeningen en hebben impact op het dagelijks functioneren, wat ook wel communicatieve participatie wordt genoemd. Hoe de patiënt het leven met een (verworven) spraakstoornis ervaart wordt doorgaans gemeten met de Spraak Handicap Index (SHI), binnen de revalidatie worden participatieproblemen gemeten met de Utrecht Scale for Evaluation of Rehabilitation-Participation (USER-P).

 

Tot voor kort was de vragenlijst Communicative Participation Item Bank (CPIB) – short form enkel in het Engels beschikbaar. Onlangs is deze door een groep Vlaamse en Nederlandse onderzoekers geschikt gemaakt voor het Nederlands taalgebied. Hierbij is de vragenlijst volgens geldende richtlijnen vertaald en hebben zij een validatiestudie uitgevoerd om de psychometrische eigenschappen te bepalen. Het volledige artikel van deze studie is te lezen via de link te vinden onderaan dit artikel.

 

Binnen de studie is de Nederlandse CPIB short form afgenomen samen met de SHI en de USER-P, daarnaast zijn spraakopnames gemaakt. Twee weken later vulden deelnemers nogmaals de Nederlandse CPIB short form in. Er zijn 122 deelnemers geïncludeerd in de studie, 51 van hen hadden dysartrie als gevolg van een neurologische stoornis, 48 spraakproblemen als gevolg van hoofdhalskanker en 23 gezonde sprekers. Na analyses blijkt dat de Nederlandse CPIB short form een hoge interne consistentie laat zien en een goede validiteit. Er werd een sterke correlatie gezien tussen de Nederlandse CPIB short form en de SHI en een matige correlatie tussen de Nederlandse CPIB short form en de subschalen van de USER-P. Dit maakt dat deze nieuwe vragenlijst een valide en betrouwbare tool is die in de klinische praktijk en voor onderzoek ingezet kan worden. Binnen onderzoeksprojecten kan met de vragenlijst de impact van spraakproblemen gemeten worden op communicatieve participatie. Voor het klinisch werk als logopedist is het een vragenlijst die snel en makkelijk kan worden afgenomen en binnen de diagnostiek en behandeling als gesprekstool kan functioneren. De vragen nodigen uit tot gesprekken over communicatieve participatie en het gericht opstellen van doelen voor de logopedische behandeling. 

 

De vragenlijst is via de knop rechtsboven terug te vinden. Iedere vraag wordt op een vierpuntschaal gescoord 'helemaal niet’ tot ‘heel erg’. Een hogere score betekent een betere uitkomst, namelijk minder beperkingen in de communicatieve participatie.

 

Gegevens publicatie: Klaske E. van Sluis, Ellen Passchier, Rob J.J.H. van Son, Lisette van der Molen, Martijn Stuiver, Michiel W.M. van den Brekel, Leen Van den Steen, Johanna G. Kalf & Gwen van Nuffelen (2022), International Journal Of Language & Communication Disorders . ‘Dutch translation and validation of the Communicative Participation Item Bank (CPIB)-short form’, DOI: 10.1111/1460-6984.12775.

Klaske van Sluis CPIB short form

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...